282 zkontrolovaných cestujících v celkem 21 spojích a z toho 68 vyloučených pasažérů za nedodržování smluvních přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 15. října na sobotu 16. října 2021. Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platné jízdenky. Tentokrát pouze ve dvou případech byli vyloučeni cestující, kteří cestovali MHD bez zakrytí dýchacích cest, a to i po upozornění o nápravu a po odmítnutí darovaného respirátoru samotnými asistenty přepravy. Tito cestující byli navíc pod vlivem alkoholu a bez platné jízdenky. Asistenti přepravy při akci rozdali přes dvě desítky respirátorů.

Kontrolní akce se zúčastnilo 9 asistentů přepravy, rozdělených do dvou skupin, a 13 strážníků. Akce probíhala na tramvajových linkách v okolí Zábřehu a Výškovic, v úseku od zastávek Zábřeh, OC po zastávku Výškovice obousměrně, od 22 hod. do 2 hod. ráno.

„Chceme, aby se cestující v naší tyrkysové MHD cítili především bezpečně a snažíme se pro to dělat maximum. Proto jsme uspořádali už druhou takovouto bezpečnostní akci v krátkém čase. V září jsme kontrolovali v centru města, tentokrát jsme se zaměřili na jednu z nejlidnatějších částí Ostravy. Chceme, aby i obyvatelé Ostravy-Jihu věděli, že na ně myslíme. V této strategii budeme pokračovat a už v tuto chvíli plánujeme další bezpečnostní akci, která proběhne v listopadu v Ostravě-Porubě. Bezpečnost našich cestujících je pro nás v Dopravním podniku Ostrava klíčová priorita. Kromě nasazování asistentů přepravy jsou to dále kamery ve vozidlech nebo na zastávkách, kterými se pocit bezpečí snažíme zajistit,“ doplňuje generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

V DPO je celkem 57 asistentů přepravy. Pocit bezpečí zvyšují v ostravské MHD už více než čtyři roky. Jejich práci oceňují pozitivně i sami cestující. Od dubna 2017 do konce srpna 2021 už zkontrolovali téměř 4 miliony pasažérů. Pomáhají nastupovat a vystupovat handicapovaným cestujícím a maminkám s kočárky, poskytují informace pro cestování v MHD v rámci sítě DPO a zároveň ve spolupráci s MPO dohlížejí na dodržování přepravních podmínek.

 

Dopravní podnik Ostrava a.s.