Výsledek noční bezpečnostní akce DPO a MPO

1 626 zkontrolovaných cestujících v celkem 46 spojích, a z toho 263 vyloučených pasažérů za nedodržování smluvních přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 21. října na sobotu 22. října 2022. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v centru Ostravy.

Kontrolní akce od večerních 20 hod. do 3 hod. rána se zúčastnilo 10 asistentů přepravy a 6 strážníků, rozdělených do tří skupin. Noční bezpečnostní akce probíhala v úseku zastávek Křižíkova – Karolina.

„Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platného jízdního dokladu. U devíti cestujících šlo o vyloučení pod vlivem alkoholu. V řadě případů jsme cestujícím umožnili nákup jízdného přímo ve voze,“ komentuje výsledky akce Martin Alexandr Kopec, asistent přepravy DPO.

„Z našich průzkumů dlouhodobě vyplývá, že asistenti přepravy DPO jsou cestujícími vnímáni jako symbol bezpečí. Chceme, aby je v našich tyrkysových vozech vídali co nejčastěji, a proto budeme v akcích rozhodně ještě pokračovat. Můžu prozradit, že v listopadu máme v plánu dokonce akci v rozšířené podobně provádět více dní za sebou,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

V DPO aktuálně zaměstnává více než čtyři desítky asistentů přepravy. Pocit bezpečí zvyšují v ostravské MHD už pět let. Jejich práci oceňují pozitivně i sami cestující. Pomáhají nastupovat a vystupovat handicapovaným cestujícím a maminkám s kočárky, poskytují informace pro cestování v MHD ve spojích DPO a zároveň ve spolupráci s MPO dohlížejí na dodržování přepravních podmínek.