Stovky cestujících Dopravního podniku Ostrava (DPO) se zapojily do projektu TyryksOVA!!! sbírka a příspěvkem podpořily neziskovky spjaté s regionem. 150 tisíc korun, výtěžek letošní sbírky, poputuje skrze nadační fond KŘÍDLENÍ na celkem šest projektů. Je mezi nimi i komunitní dílna spolku Mamiko, kde šijí předčasně narozeným dětem kojenecké vybavení a potřebují novou šicí dílnu. TyrkysOVA!!! sbírka letos probíhala od 25. do 30. listopadu 2022.

 

Příspěvky vybírali dobrovolníci s kasičkami přímo ve vozech MHD. Jedna kasička byla umístněná i v novém zákaznickém centru DPO na ulici Poděbradova. Přispívat na Tyrkysovou sbírku mohli cestující i prostřednictvím Tyrkysové jízdenky v mobilní aplikaci MojeDPO. Za tuto jízdenku zaplatí pasažéři 50 Kč, přičemž celá tato částka jde na transparentní účet nadačního fondu KŘÍDLENÍ. Takto pomoci mohou zájemci celoročně.

„Děkujeme všem cestujícím, kteří se letos do Tyrkysové sbírky zapojili. Těší nás a vážíme si toho, že i v dnešní nelehké době našli prostor pomáhat potřebným. Letošní 5. ročník Tyrkysové sbírky odstartovala minulý týden jízda naší vánoční tramvají, která bude v provozu i nadále a doufáme, že v ulicích potěší nejen cestující, ale i všechny obyvatele Ostravy. Šanci svézt se naší „vánočkou“ má každý až do konce ledna 2023,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Aktuální jízdní řád ostravské vánoční tramvaje je zveřejněn vždy s několikadenním předstihem na dpo.cz/vanocnitramvaj.

„Děkujeme všem, kteří přispěli, zejména Dopravnímu podniku Ostrava, který je již popáté našim partnerem. Dobro nejde dělat jinak, než osobně. Jsme rádi a cítíme vděčnost, že letos křidla nad Ostravou díky mnoha lidem umožní podporu tam, kde je zapotřebí. Okřídlené schodiště pro studenta Jakuba ze Střední školy techniky a služeb Karviná nebo příspěvek na vybudování funkční zahrady pro mentálně postižené klienty Denního stacionáře ŽEBŘÍK o.p.s. v Ostravě-Svinově. Všechny konkrétní projekty, které chceme výtěžkem sbírky podpořit, najdou zájemci na www.kridleni.cz. Děkujeme všem, kteří v tom opět lítají s námi!“doplňuje Lucie Houthoofdtová, zakladatelka nadačního fondu KŘÍDLENÍ.

Vyhlášení výsledků Tyrkysové sbírky proběhlo 2. prosince 2022 v galerii Plato Bauhaus v Ostravě v rámci festivalu dobročinnosti Advent plný KŘÍDLENÍ 2022 za podpory vedení města a dalších partnerů.

 

Dopravní podnik Ostrava a.s.