1 422 zkontrolovaných cestujících v celkem 47 spojích, a z toho 91 vyloučených pasažérů za nedodržování smluvních přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy a revizorů Dopravního podniku Ostrava (DPO) za účasti strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 21. dubna na sobotu 22. dubna 2023. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a v centru Ostravy.

Tentokrát dopředu ohlášená kontrolní akce trvala od večerních 20 hod. do 3 hod. rána. Zúčastnilo se jí 10 asistentů přepravy, 6 přepravních kontrolorů a 6 strážníků, rozdělených do tří skupin. Noční bezpečnostní akce probíhala v úseku zastávek Hrabová PZ Jih – Hrabůvka, Poliklinika a Křižíkova – Krajský úřad – Don Bosco.

„Jde již o čtvrtou akci tohoto typu v letošním roce. Tentokrát jsme do akce zapojili i naše revizory. Cílem bylo zaměřit se na cestující bez platné jízdenky, kteří i přes upozornění asistenta přepravy, nechtějí jízdné zaplatit a vymýšlejí způsoby, jak i přesto v jízdě pokračovat. Revizoři udělili 27 pokut. Na místě zaplatilo 6 lidí. Naším cílem je, aby se cestující cítili ve vozech bezpečně a aby viděli, že platících cestujících si vážíme,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

„Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platného jízdního dokladu. Potěšily nás reakce cestujících, kteří si naši přítomnost pochvalovali. A zajímavost? Spočítali jsme, že do vozů, po tom co si nás všimli, nenastoupilo odhadem 200 lidí,“ doplnil asistent přepravy Jan Klymec.

DPO má v současnosti 90 zaměstnanců přepravní kontrolory. Polovinu tvoří revizoři a druhou asistenti přepravy. Asistenti přepravy zvyšují kvalitu přepravy cestujících, zejména přispívají k bezpečí a pořádku ve vozidlech, informují, pomáhají cestujícím, a to třeba i s nákupem jízdného. V DPO fungují šestým rokem.

Foto ke stažení