5:55, pondělí 20. listopadu, Hlavní nádraží. Do ulic právě vyrazila Ostravská vánoční tramvaj. „Vánočkou“ je poprvé nejnovější tramvaj Škoda 39T, vyzdobená svátečními motivy a LED osvětlením. První jízdou zahájila Tyrkysovou sbírku, kterou pořádá Dopravní podnik Ostrava (DPO) s Nadačním fondem KŘÍDLENÍ už pošesté. Nejen ve vánoční tramvaji, ale i v celé síti MHD mohou cestující přispívat u dobrovolníků s kasičkami na projekty místních neziskovek.

Dobrovolníci s asistenty přepravy budou v MHD až do pátku 24. listopadu. TyrkysOVA!!! sbírka však potrvá až do konce měsíce, kdy vyvrcholí předáním šeku na akci Advent plný křídlení. Peníze poputují na podporu šesti projektů. Je mezi nimi spolek pomáhající maminkám handicapovaných dětí, organizace zajišťují hipoterapie nebo canisterapie a další. Projekty najdou zájemci na www.kridleni.cz. „Letos poprvé mohou cestující na potřebné přispět v naší tyrkysové MHD i bezkontaktní platební kartou přes platební terminál u dobrovolníků. Cestující si také v aplikaci Moje DPO mohou zakoupit Tyrkysovou jízdenku. Stojí 50 korun, je platným jízdním dokladem a její celý výtěžek putuje na transparentní účet. Všem, kteří pomáhají, děkujeme,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

„Děkujeme partnerům, kteří akci podporují, zejména statutárnímu městu Ostrava a Dopravnímu podniku. Velké díky patří našim dobrovolníkům: studentům Ostravské univerzity, Slezské univerzity v Opavě, gymnázia Prigo a Gymnázia Olgy Havlové, sportovců FC Baník a dalších podporovatelů, bez nichž bychom sbírku nebyli schopni zrealizovat,“ dodává Barbora Bialonczyk, koordinátorka sbírky za KŘÍDLENÍ nadační fond.

Ostravská vánoční tramvaj bude vypravována až do konce ledna 2024 na různé linky MHD, aby se pravidelně objevovala v jednotlivých městských obvodech a potěšila co nejvíce Ostravanů. Její aktuální jízdní řád bude zveřejněn vždy s několikadenním předstihem na www.dpo.cz/vanocnitramvaj.

foto
foto

Foto ke stažení